Сторінки

пʼятниця, 3 березня 2023 р.

сенсорні системи

 https://youtu.be/278cqcxXAeA

https://youtu.be/L2Gvv3MKPYs

https://youtu.be/3Cx8Id0C5jI

https://vseosvita.ua/test/start/vgc534

Аналізатори (сенсорні системи)

       Органи чуттів забезпечують організм інформацією про предмети навколишнього
 світу,
 сприймають різні зміни зовнішнього сере-довища, дозволяють організму правильно 
орієнтуватися в оточуючій обстановці і відповідно реагувати на її зміни. Кінцевим резуль-
татом роботи органів чуттів є виникнення відчуття, розпізнавання подразників.
       Органами чуттів називається сукупність рецепторів (подразнення яких викликає у 
людини  певні відчуття) разом з допоміж-ними утворами, що сприяють сприйняттю
 подразнень. Вони є периферичною частиною деяких аналізаторів і містять велику
 кількість чутливих клітин і зв'язаних з ними допоміжних пристосувань.
 У рецепторах органів чуттів відбувається перетворення різних видів енергії
 в електричний сигнал (нервовий імпульс).
 Прикладами є органи зору, слуху, нюху, шкірної чутливості. У формуванні відчуттів
 беруть участь нервові структур (рецепторів, провідних шляхів, нервових центрів) І. П. Павлов
 назвав аналізаторами
Пошкодження будь-якої частини аналізатора чи зв'язку між його компонентами
 призводить до
 втрати здатності розрізняти окремі подразнення. 

       Основні функції сенсорних систем (операції з сенсорними сигналами):
 виявлення сигналів,
 їхнє розпізнавання, передача, перетворення, кодування, детектування ознак сенсорного
образу та його опізнання.
       Навколишнє середовище людина сприймає завдяки роботі багатьох аналізаторів - зорового, 
слухового, нюхового, смакового, вестибулярного, больового (ноцицептивного), інтероцептивного
, шкірного, пропріоцептивного, просторового, температурного.

       До основних закономірностей діяльності аналізаторів відносяться:
       - специфічність відчуттів, які виникають при подразненні даної групи рецепторів;
       - закон відносних порогів відчуттів (закон Вебера-Фехнера);
       - здатність до адаптації (зниження збудливості при тривалій дії подразників).

       Сенсорна адаптація - це загальна властивість сенсорних систем, яка полягає в
 пристосуванні (переважно зниженні збудливості) до тривало діючого (фонового) подразника. 
В наявності адаптації можна переконатись на прикладі відчуття холоду і тепла. В результаті 
адаптації до тепла сильніше відчувається холод і навпаки.


       Подразники, їх класифікація
       Збудження в збудливих клітинах виникає під впливом подразника - різкої зміни у
 зовнішньому або внутрішньому середовищах організму достатньої сили та інтенсивності
(механічні, хімічні, звукові тасвітлові впливи тощо), яка викликає збудження.
 Закон "Все або нічого" - емпіричний закон, що встановив співвідношення між силою впливу
 подразника і величиною відповідної реакції збудливої структури. Згідно цього закону збудлива
структура дає максимальну відповідну реакцію ("все" при силі подразника, що відповідає або
 перевищує порогову) і не дає ніякої відповіді ("нічого") при підпороговому подразненні.
       Вплив подразника на живий організм (клітину або тканину) розглядається як процес
 подразнення.
       Подразливість - особлива здатність клітин, тканин посилювати або зменшувати активність
 (рівень обміну речовин) у відповідь на вплив подразника.
       Подразники характеризуються якістюсилою та інтенсивністю.
       Різноманітні подразники насамперед класифікують за якістю (модальністю), тобто за тією
 формою енергії, яка властива кожному з них. Так, подразники поділяють на механічні, хімічні,
 теплові, осмотичні, світлові, електричні тощо. Ці подразники передаються за допомогою
 різних форм енергії: світло - фотонами, хімічні подразники - молекулами та іонами, теплові - 
за допомогою температури, механічні - шляхом механічної форми енергії.
       Незалежно від модальності всі подразники за біологічним значенням можна розділити на 
адекватні та неадекватні.
       Адекватними є ті подразники, які впливають на дану клітину або тканину за природних
 умов, до сприйняття яких вони спеціально пристосовані і саме до них мають високу чутливість, 
тобто вони відповідають за модальністю даному виду клітин і здатні викликати збудження
 навіть при досить малій енергії (дозі) впливу на відміну від решти подразників - неадекватних.
       Неадекватними є ті подразники, які не впливають на данну клітину або тканину за 
приподних умов, до сприйняття яких вони спеціально не пристосовані і не мають високої
 чутливості.
       За силою подразники поділяються на підпороговіпорогові та надпороговіПороговий 
подразник характеризується мінімальною силою, яка достатня для того, щоб викликати
 специфічний ефект у подразнюваній клітині чи тканині. Сила подразника, що буде вища порогу,
 називаються надпороговою. При дії подразника надпорогової сили у деяких тканинах
 збільшується величина біологічної реакції (збудження). Але подальше збільшення сили 
подразника не спричинює її зростання - система досягає межі своїх функціональних
 можливостей. При надто великій силі подразнення збудження може навіть зменшуватись 
(песимальна сила). В такому разі оптимальною є така найменша сила подразника, при якій 
спостерігається найбільша біологічна реакція.


       Рецептори, їх класифікація
       Найважливішю частиною будь-якої аналізаторної системи є її рецептори -
 спеціалізовані чутливі нервові закінчення та спеціалізовані клітини, еволюційно
пристосовані до сприйняття із зовнішнього або внутрішнього середовищ певного
 подразника і перетворення його енергії з фізичної або хімічної форм у форму
 нервового збудження - нервові імпульси. Залежно від приподи подразника
 рецептори поділяють на механічні - збуджувані при механічному 
подразненні звуковою хвилею
 (слухові), дотиком, тиском (дотикові); хімічні - рецептори смаку, нюху
 світлові - 
рецептори ока; температурні рецептори;
 положення тіла і його частин у
 просторі (у м'язах, суглобах, зв'язках, внутрішньому вусі).
       Поряд із класифікацією рецепторів відповідно до 
природи і якості подразників їх 
поділяють на дві великі групи: зовнішні 
(слухові, зорові, нюхові, смакові, дотикові) і внутрішні
 (рецептори внутрішніх 
органів та опорно-рухового апарату). Також рецептори поділяють на 
дистантні - ті,
 що отримують інформацію на певній відстані від джерела подразнення
 (зорові, слухові,
 нюхові) та контактні, які збуджуються лише за безпосереднього 
контакту
 подразника з ними (дотикові, больові - ноцирецептори). Однак така
 класифікація є 
відносною, оскільки для більшості рецепторів принципи сприйняття
 подразників та їх 
кодування встановлено лише побіжно.
       Прийнято розрізняти процеси відчуття і сприйняття подразника.
       Відчуття подразника - усвідомлення наявності стимулу при
 наджодженні
сенсорної інформації до мозку. Сприйняття подразника - розуміння
 відчуття,
 здатність описати його словами.
використані джерела https://sites.google.com/site/biologiavidadoa/biologia
ludini/
analizatori-sensorni-sistemi


Немає коментарів:

Дописати коментар

Єдиний урок : «Безпека на дорозі- безпека життя!»

 Єдиний урок : «Безпека на дорозі- безпека життя!» Мабуть, кожен із нас хоча б раз у житті спостерігав порушення правил дорожнього руху. Або...