Сторінки

четвер, 4 листопада 2021 р.

Значення компонентів харчових продуктів.

 

Потреби людей у різних речовинах – неоднакові. Вони залежать від статі, віку, стану здоров’я, активності, розмірів тіла людини. Важливо, щоб надходження білків, жирів та вуглеводів компенсувало енергетичні витрати організму. Повноцінний харчовий раціон має містити вітаміни та мінерали.

 

Продукти харчування вчені поділили за молекулярною структурою на групи:

-  білки (амінокислоти)

-  вуглеводи

-  жири

-  вітаміни та мінерали

-          Функції білків:

-          будівельна — входять до складу клітинних мембран;

-          транспортна — переносять кисень і вуглекислий газ;

-          рухова — скоротливі білки (актин і міозин) — забезпечують рух;

-          захисна — захист від шкідливих речовин (антитіла), зсідання крові (фібригоген);

-          каталітична — прискорюють хімічні реакції в клітині (ферменти, гормони);

-          сигнальна — мембранні білки сприймають зовнішні впливи і передають сигнали всередину клітини (білки рецепторів);

-          енергетична — при окисненні 1 г білка звільняється 17,6 кДЖ енергії.

-          Функції вуглеводів:

-          енергетична — при окисленні 1 г вуглеводів звільняється 17,6 кДЖ енергії;

-          будівельна — входить до складу клітинних мембран.

-          Глікоген — тваринний крохмаль — використовується для підтримання концентрації глюкози в крові на сталому рівні (0,10 — 0,12%) і регулюється гормонами підшлункової залози (інсуліном).

-          Функції жирів:

-          енергетична — при розщепленні 1 г жиру утворюється 39 кДЖ енергії;

-          будівельна — входять до складу клітинних мембран;

-          захисна — захищає від надмірних витрат тепла, від висихання і набрякання шкіри.

-          Функції мінеральних солей:

-          — підтримують сталість внутрішнього середовища організму;

-          — входять до складу тканин;

-          — підтримують просторову будову білків;

-          — входять до складу кісток;

-          — необхідні у зсіданні крові;

-          — необхідні для скорочення м’язів;

-          — беруть участь в утворенні нервових імпульсів (солі натрію і калію);

-          — беруть участь в перенесенні кисню (солі Феруму).

Вітаміни 

Вітаміни - це поживні речовини, що містяться в микроколичествах у всіх органічних матеріалах. Спрощено кажучи, вони є каталізаторами, необхідними для протікання будь-яких біологічних процесів. Вітаміни у взаємодії з ферментами стимулюють фактично кожну функцію організму: від утворення клітин крові, кісток, зубів і шкіри, передачі нервових імпульсів, функціонування імунної системи, перетравлення їжі - до функції розмноження.

Підтримка життя неможливо без включення певної кількості вітамінів в наш раціон. Вітамінами багаті крупи, горіхи, молочні продукти, рослинні масла і, звичайно ж, свіжі овочі і фрукти. Дієтологи рекомендують щодня вживати 5-7 порцій фруктів і овочів (в середньому одна порція дорівнює одному яблуку). В умовах урбанізації з переважанням рафінованої і консервованої їжі досить складно виконувати рекомендації дієтологів щодо вживання необхідної кількості їжі, багатої вітамінами і мінералами. Чи не помилимося, якщо скажемо, що буквально кожному з нас для підтримки хорошого здоров'я необхідні вітамінні і мінеральні добавки кожен день, особливо в період з жовтня по травень.

Вітамін А вирішить проблеми зі шкірою, зміцнить наше волосся і нігті, допоможе очам. Вітамін С врятує від частих простуд, запобіжить кровоточивість ясен. Вітамін D полегшить засвоєння кальцію, поліпшить стан кісток, волосся і нігтів. Вітамін Е додасть енергії і нейтралізує дію токсичних речовин, поліпшить живлення шкіри, адже не дарма його називають вітаміном краси і молодості. Вітаміни групи В знімуть підвищену стомлюваність, наситять тканини киснем, поліпшать білковий обмін в клітинах, зміцнюють нервову систему.

Класифікація вітамінів

Сьогодні офіційно виділено дві великі групи з’єднань. Перша – водорозчинні вітаміни, а друга жиророзчинні. Принципова відмінність їх полягає в тому, що перші розчиняються у воді, а другі – в жирах. Причому перші виводяться з організму з продуктами розпаду дуже швидко, другі мають здатність накопичуватися в організмі, і навіть викликати гіпервітаміноз: стан надлишку мікроз’єднань.

На окремому щаблі стоїть велика група вітаміноподібних речовин. Багато в чому вони дуже схожі на вітаміни своїми властивостями, але мають ознаки, що істотно відрізняються від вітамінів. Наприклад, вітамін В4 (холін) синтезується самим організмом людини, нехай і в малих кількостях.

Жиророзчинні вітаміни

Жиророзчинні вітаміни краще засвоюються разом з маслом та жирами. Всі прекрасно знають правило: їсти моркву зі сметаною. Для порятунку від рахіту приймати риб’ячий жир або пити вітамін Д в желатинових капсулах. Вони люблять «ховатися» в жировій тканині, а депо, де зберігаються їх стратегічні запаси – печінка людини.

Виділено 4 жиророзчинних мікроелемента:

  • ретинол (А) – антиоксидант, який впливає на якість шкіри, зір, волосся, імунну систему організму;
  • кальциферол (Д) – відповідає за всмоктування поживних речовин (безпосередньо кальцію) з тонкого кишечника, регулює метаболізм, служить профілактикою остеопорозу, рахіту у немовлят і навіть раку. Допомагає скелету рости міцним;
  • токоферол (Е) – приносить виняткову користь репродуктивній системі жінки, служить профілактикою катаракти, є природним афродизіаком. Регенерує клітини епітелію;
  • філохінон, менадіон (К) – вважається самим кровотворним вітаміном, здатний вбивати хвороботворні бактерії і нормалізувати роботу легенів і серця.

Без цих мікроелементів можна забути про красиву і гладку шкіру, гострому зорі, міцних зубах і кістках. Відмітна здатність групи мікроелементів, здатність ефективно працювати в тандемі з один одним. Фармацевтика часто використовує цю властивість, створюючи унікальні продукти проти старіння: є крему з посиленим вміст вітамінів А, Е, і вважається, вони відмінно підживлюють шкіру жінок після 40 років.

Водорозчинні вітаміни

Головна перевага водорозчинних вітамінів в тому, що вони практично моментально залишають організм, виводяться з потом і сечею. Ризику заробити надлишок немає, так що в період застуди сміливо налягайте на джерела аскорбінки – яблука і лимони – без страху заробити гіпервітаміноз.

Їх існує всього 9:

  • тіамін (В1) – головний енергетик для мозкової активності, нервової і травної системи організму, нейтралізує дію отрут самої різної етіології;
  • рибофлавін (В2) – налагоджує репродуктивну функцію, метаболічні процеси, дуже важливий для вироблення антитіл до інфекційних захворювань;
  • ніацин, РР, нікотинова кислота (В3) – знижує холестерин, необхідний для нервової системи, травного тракту; знімає тягу до алкогольної залежності;
  • пантотенова кислота (В5) – пантотенат кальцію як по-іншому називають мікроелемент, є важливим учасником білково-вуглеводного обміну, бореться зі старістю, регулює дію шлунково-кишкового тракту, лікує хвороби шкіри;
  • піридоксин (В6) – головний учасник обміну речовин в організмі. Стимулює вироблення гемоглобіну, є хорошою підтримкою для імунних сил, допомагає схуднути, зачати дитину, знімає нервове напруження м’язів людини;
  • біотин (В7) – має й іншу назву: вітамін Н призначається дерматологами при комплексній терапії акне, псоріазі. Регулює кількість глюкози в крові, будучи незамінним при боротьбі і попередженні цукрового діабету;
  • фолієва кислота (В9) – впливає на формування тканин і клітин молодого мозку при вагітності. Курс вітаміну є обов’язковим приписом лікарів при плануванні зачаття дитини. Фолієва кислота хороша профілактика післяпологової депресії;
  • кобаламіни (В12) – регулює тиск, попереджає старече слабоумство, анемію. Вітамін відмінно розвиває пам’ять і покращує апетит;
  • аскорбінка (С) – найпопулярніший вітамін від застуди для зміцнення імунітету. Вітамін лікує і зміцнює ясна і зуби, вбиває бактерії і віруси, загоює рани. Знімає інтоксикацію при алкогольному та наркотичному отруєнні організму, синтезує гормон радості – серотонін.

Водорозчинні компоненти також, як і жиророзчинні відмінно працюють в комплексі, підсилюючи дію один одного. Вони не накопичуються, так що дефіцит вітаміну при мізерному харчуванні людини здатний нашкодити йому досить сильно. Причому, за короткий термін.

Як зберегти вітаміни у продуктах харчування?

Найбільшу кількість вітамінів містять свіжі продукти. Будь-які способи приготування їжі зменшують кількість вітамінів у ній, однак це відбувається в різній мірі.

У свіжих продуктах вітаміни найкраще зберігаються при температурі близько 0 °С. Окрім температури, на збереження вітамінів впливає також світло: воно, як і кисень повітря, стимулює окиснен-ня цих речовин. Тому, наприклад, соняшникову олію, що містить, скажімо, жиророзчинний вітамін Е, слід зберігати в непрозорому, герметично закритому посуді.

Значно знижується вміст вітамінів у продуктах під час їх нарізання, висушування та зберігання в металевому посуді.

Тривале збереження вітамінів у ягодах забезпечується завдяки перетиранню їх із цукром. Але перетирати їх бажано не металевими, а дерев’яними товкачиками.

Вибравши певний спосіб приготування їжі, також можна зменшити втрати вітамінів. Найбільше їх утрачається під час варіння продуктів, тому час варіння повинен бути мінімальним. Найкраще вітаміни зберігаються при запіканні в духовій шафі і варінні на пару. Овочі, які містять вітаміни, краще варити цілими — так вони їх менше втрачають.

З їжею в організм людини потрапляють необхідні для її життєдіяльності речовини. Це — білки, вуглеводи, жири, вода, мінеральні речовини тощо. Кожна із цих груп речовин виконує в організмі важливі функції. Велике значення мають вітаміни. Вони потрібні в невеликих кількостях, але без них неможливий нормальний перебіг обміну речовин.


Авітаміноз означає повну відсутність вітамінів в організмі.

Найбільш характерні ознаки авітамінозу в зовнішності є невластиві шкірі сильні лущення і сухість, тріщини навколо губ, ламкість нігтів і поява на них білих плям, тьмяне і схильне до випадання волосся, несподівана поява лупи, зниження гостроти зору, підвищена сльозоточивість і кровоточивість ясен. Авітаміноз можна помилково прийняти за тимчасовий занепад сил. Багато з перерахованих симптомів проявляються і під час суворої дієти, нервовому розладі, при сильному стресі або серйозних навантаженнях на роботі


Гіповітаміноз – нестача в організмі вітамінів, 
Наслідки гіповітамінозу:

1. Огрубіння, сухість, розтріскування і лущення шкіри;

2. ламкість нігтів і поява лупи;

3. жирний блиск і лущення в ділянці крил носа, носо-губних складок, на шиї;

4. розтріскування і ущільнення шкіри в області суглобів;

5. кровоточивість і втрата природного кольору слизовими ротової порожнини і ясен;

6. виникнення стомлюваності і загальної слабкості, апатії, розлади розумової діяльності;

7. порушення настрою та сну;

8. поява тріщин і заїд в куточках рота, сухість губ;

9. погіршення зору, кольоросприйняття, нічного бачення з розвитком "курячої сліпоти";

10. виникнення ямок і поперечних борозенок (смужок) на нігтях із зміною кольору пластини;

11. підвищення чутливості зубної емалі і шкіри;

12. порушення роботи шлунково-кишкового тракту.


джерело-

https://healthapple.info/zdorovya-ta-organizm/shcho-take-vitaminy/?gclid=CjwKCAjwiY6MBhBqEiwARFSCPhPbBUfXh6sAoEzI_eFPgo9jgVhtWhSpxSzoiP8spOT-Cpgj5hjGYxoCPacQAvD_BwE

https://narodna-osvita.com.ua/3141-yizha-ta-yiyi-komponenti.html

http://dixieland.com.ua/vesnanij/uk/vesennij-vesnanij-avitaminoz-ak-jogo-uniknuti.html

 


Немає коментарів:

Дописати коментар