Сторінки

четвер, 11 листопада 2021 р.

Безпека харчування Вибір харчових продуктів. Профілактика.захворювань незбалансованого харчування. Харчові добавки. Симптоми харчового отруєння.

 Основна складова оздоровчих систем — це безпечне харчування. Їжа приносить користь організму людини, але неякісна їжа може спричинити хворобу. Щоб їжа не завдавала шкоди, слід ознайомитися з основами безпечного харчування й навчитись оцінювати якість їжі.


Якість їжі можна визначити візуально, тобто слід уважно її роздивитися. Зовнішній вигляд їжі свідчить про те, як довго вона зберігалася або як її було приготовано. Можна визначити якість їжі і за її запахом. Більшість зіпсованих продуктів мають неприємний запах. Якщо людина вже почала вживати їжу, то про її якість повідомляють смакові рецептори.

Треба уважно читати те, що написано на упаковці продуктів, особливу увагу звертаючи на дату їхнього виготовлення й термін зберігання. У жодному разі не можна вживати продукти, термін придатності яких уже минув.

Заходячи до місць громадського харчування, потрібно завжди звертати увагу на те, наскільки там чисто й чи все відповідає санітарним вимогам. Не можна купувати їжу на запиленій вулиці, де в продавця немає можливості помити руки.

харчові добавки https://youtu.be/Ky9X2q85hTo


Хвороби

Однією з причин такого інтересу до їжі є те, що люди хворіють через неправильне харчування, тобто мають хвороби, пов’язані з продуктами, які вони вживають, їх кількістю і якістю. Існує ряд хворіб безпосередньо пов’язаних з харчуванням: ожиріння, цукровий діабет, гіпертонія, атеросклероз, захворювання серця, рак.

Ожиріння

Ожиріння виникає, коли вага тіла перевищує норму більше ніж на 15% і характеризується порушенням жирового обміну.

Цукровий діабет

Цукровий діабет - хронічне захворювання, в основі якого лежить порушення вуглеводного обміну, основне місце в якому належить цукру. Цукор сам по собі не може потрапити в клітини організму. У цьому йому допомагає складна хімічна речовина - інсулін, який виробляється маленькою підшлунковою залозою. Захворювання виникає тоді, коли підшлункова залоза не виробляє у достатній кількості інсулін для засвоєння цукру. Тому всі поживні речовини, що надходять в організм, перетворюються в цукор. Існує два види цукрового діабету: інсулінозалежний і інсулінонезалежний. Саме інсулінозалежна форма діабету вражає дітей у віці 13-19 років і характеризується тим, що підшлункова залоза припиняє вироблення інсуліну. Інша форма діабету вражає дорослих людей і характеризується зменшенням активності підшлункової залози з вироблення інсуліну. Тому лікується така форма діабету гіпоглікемічними ліками у вигляді таблеток.

Гіпертонія

Гіпертонія - високий кров’яний тиск. Кожна людина має певний тиск крові в судинах. Звуження або здавлювання артерій веде до підвищення кров’яного тиску. Взагалі він може коливатися протягом доби. До прикладу, підвищуватися, коли людина хвилюється, нервує або пов’язаний з різними важкими фізичними навантаженнями. Кров’яний тиск знижується у сні, у стані розслаблення, відпочинку. Вік людини також впливає на висоту тиску крові. Так, у шестирічної дитини АД = 150/60, у віці 11 - 18 років - 100/75, у дорослої людини воно знаходиться в межах 100/60-140/85, а до старості воно підвищується до 160/90 мм рт. ст.

Гіпертонічна хвороба настає, коли підвищений кров’яний тиск не знижується навіть уві сні та в період відпочинку і виникають різкі скачки кров’яного тиску вгору, які називаються гіпертонічним кризами, важко протікаючими у хворої людини.

Стенокардія

Стенокардія - це захворювання серця виникає тоді, коли артерії, що подають кров до серця, зашлаковуються жирними речовинами і тік крові до серцевих камер в результаті цього сповільнюється. Коли настає закупорка (повна або частково) однієї з судин, кровопостачання цієї області серця тимчасово порушується і пошкоджується серцевий мускул. Це інфаркт або стенокардія. Зменшуючи споживання жирів, регулюючи дієту, можна позбутися ризику цього захворювання.

Атеросклероз

Атеросклероз - ще одне захворювання судин, пов’язане з харчуванням. Воно супроводжує два вищеописаних захворювання або може протікати і без них. Приміром, підвищений кров’яний тиск сприяє тому, що деяка частина циркулюючих жирових утворень (ліпідів) з великою швидкістю впроваджується в стінки артерій. Ці атеросклеротичні бляшки акумулюються на стінках судин. Тваринні жири призводять до утворення цих бляшок, тому так важливо знати, які продукти харчування несуть шкоду організму.

Рак

Рак - важке захворювання, що виникає, коли зупиняється утворення нормальних клітин і натомість йде злоякісне зростання дефектних, атипових клітин. Існує багато форм цього захворювання. Дослідження останніх десятиліть показали, що існує великий взаємозв’язок, ніж вважалося раніше, між захворюванням і харчуванням. Підвищену кількість жирів і зниження обсягу рослинної клітковини в їжі може сприяти збільшенню випадків захворювання раком. Особливо товстого кишечника.

Отруйні та небезпечні рослини

З усього різноманіття лікувальних трав можна зустріти отруйні рослини, які чудово маскуються під своїх невинних родичів. Розглянемо найбільш поширені отруйні рослини і надання допомоги при отруєнні.





Надання долікарської допомоги при отруєнні

Перше, що необхідно зробити при отруєнні отруйними рослинами – видалити отруту з організму і уповільнити всмоктування в кров. Видалити отруту з організму допоможе навмисний виклик блювоти, давши для цього потерпілому рясне пиття. З метою нейтралізації отрути необхідно провести промивання шлунка перманганатом калію. Щоб сповільнити всмоктування отрути в кров, необхідно приготувати суспензію активованого вугілля і дати потерпілому випити. Для приготування суспензії потрібно подрібнити активоване вугілля в порошок і змішати з водою. При ураженні ділянки шкіри отрутою рослини необхідно кілька разів промити його розчином перманганату калію або обмити водою з милом.

джерело

https://gdz4you.com/prezentaciyi/biologiya/persha-dopomoga-pry-otruyennyah-4344/

http://www.lit.dp.ua/oz/6.html

-https://naurok.com.ua/prezentaciya-tradiciyni-i-suchasni-sistemi-harchuvannya-vibir-harchovih-produktiv-67229.html

https://subject.com.ua/lesson/health/8klas_2/11.html

Немає коментарів:

Дописати коментар