Будова шлунка.
Шлунок - це серпоподібно зігнутий орган, що розміщується у верхній частині черевної порожнини під діафрагмою.
|
Будова шлунка: 1. Склепіння шлунка. 2. М'язова оболонка (три шари гладеньких м'язів з різний напрямком волокон). 3. Тіло шлунка. 4. Воротар. 5. Слизова оболонка. 6. Сполучнотканинна оболонка. |
|
- внутрішня слизова, де розташовані залози, які виділяють шлунковий сік та слиз. Один вид залоз виробляє травний фермент пепсин, під дією якого білки розщепляються до амінокислот. Інші залози утворюють хлоридну кислоту, необхідну для активації пепсину і для знищення мікроорганізмів. Частина залоз виробляє слиз, який захищає стінки шлунку від самоперетравлювання;
- підслизової основи, яка дає можливість слизовій оболонці збиратися в складки і розширювати об'єм шлунку;
- середньої м'язової, яка виконує функцію перемішування та пересування їжі;
- зовнішньої сполучнотканинної, яка містить судини і нервові волокна.

Зов Шлунковий
сік виробляють
клітини залоз слизової оболонки
шлунка по 2-2,5 л за добу. Ці залози
розташовані в різних відділах шлунка.
Усього їх близько 35 млн., а загальна їхня
поверхня становить 3-4 м2.
Клітини, що продукують слиз, містяться
у так званих шлункових полях, їх приблизно
3 млн. розміром 1-1,6 мм. Вони мають вигляд
дрібненьких горбочків, між якими є
шлункові ямки. І в горбочки, і в ямки
виходять отвори шлункових залоз. Кожні
три дні відбувається повне оновлення
всіх клітин слизової оболонки шлунка.
Слиз допомагає харчовій грудці просуватися до тонкого кишечнику, захищає стінку шлунка від самоперетравлювання під дією соляної кислоти і шлункових ферментів.
Куріння, алкоголь пригнічують або навіть припиняють вироблення слизу в шлунку, через що виникають його тяжкі запалення, виразкова хвороба.
Соляна кислота знезаражує харчову кашку; розпушує білки, на які краще діють травні ферменти; переводить в активну форму неактивний фермент, що виробляють залози шлунка для перетравлювання білків; допомагає всмоктуватися вітаміну групи В, який запобігає виникненню недокрів'я.
Фермент розщеплює білки тваринного та рослинного походження. Він утворюється у спеціальних клітинах слизової оболонки шлунка в неактивній формі. Коли харчова кашка потрапляє до шлунка, залози якого почали виробляти слиз, соляну кислоту і фермент, соляна кислота миттєво діє на неактивний фермент, перетворюючи його на активний. Починається перетравлювання білків. Якби фермент вироблявся в активній формі, це спричинило б самоперетравлювання білків у стінках шлунка.
Найважливіший фермент шлункового соку - пепсин розщеплює білок, набухлий під дією соляної кислоти, яка синтезується обкладовими клітинами фундальної частини шлунка.
Час перебування їжі у шлунку - 6-10 годин.
У шлунку майже нічого не всмоктується в кров, крім хіба що алкоголю та деяких ліків.У шлунку їжа затримується
Печінка — найбільша залоза в організмі людини, маса якої становить
- виділяє в порожнину кишечника жовч, необхідну для емульгування і розщеплення жирів;
- створює в кишечнику лужне середовище і стимулює роботу підшлункової залози;
- служить бар'єром для отруйних речовин, що утворюються в результаті перетравлення їжі;
- перетворює глюкозу в глікоген, а при зниженні рівня цукру в крові розщеплює глікоген і вивільнює глюкозу.
Найважливіша функція тонкого кишечника — всмоктування продуктів травлення. Слизова тонкого кишечника має особливу будову. Вона утворює численні ворсинки, які багаторазово збільшують всмоктувальну поверхню. Ворсинки — вирости циліндричної форми, заввишки
Товстий кишечник має довжину

джерело
-https://vseosvita.ua/library/proces-travlenna-u-slunku-ta-kisecniku-367747.html
https://miyklas.com.ua/p/biologiya/8-klas/travlennia-336980/protces-travlennia-u-shlunku-ta-kishechniku-343873/re-d47844f8-d8d2-4295-b1bc-1308c17b47b2
Немає коментарів:
Дописати коментар