Практична робота Розпізнавання їстівних та отруйних грибів своєї місцевості.
Мета: Навчитись розпізнавати їстівні та отруйні гриби своєї місцевості. Звернути увагу на місце проростання грибів та особливості збору. Навчитись надавати першу допомогу при отруєні грибами та вивчити основні правила техніки безпеки, що до споживання та збору грибів.
Обладнання: муляжі їстівних та отруйних грибів, фотографії, малюнки грибів, атласи-визначельники, слайди.
Хід роботи:
1. Розгляньте малюнки підручника
2. Ознайомтесь з інструктажем з техніки безпеки: Гриби.
3.Зробіть висновок про риси схожості та відмінності між їстівними та отруйними грибами. (усно)
Інструктаж із техніки безпеки: Гриби.
Настійно радимо всім! Не збирайте та не їжте гриби зовсім. Без грибів можна прожити.
Останніми роками реєструється значна кількість нещасних випадків, пов'язаних із вживанням грибів.
ГРИБИ - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки роблять лише на основі свого гіркого досвіду.
Основні причини отруєнь.
-вживання отруйних грибів; - неправильне приготування умовно їстівних грибів;
- вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
- вживання грибів, що мають двійники , або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Симптоми отруєння: нудота, блювання, біль у животі, посилене потовиділення, знижується артеріальний тиск, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиваються симптоми серцево-судинної недостатності.
УВАГА! НІ В ЯКОМУ РАЗІ НЕ ДОВІРЯЙТЕ ТАКИМ ПОМИЛКОВИМ ТЛУМАЧЕННЯМ:
"Усі їстівні гриби мають приємний смак". "Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний".
"Усі гриби в молодому віці їстівні " "Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів "Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби ". "Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні". "Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин".
"Сушка, засолювання, маринування, тa кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах".
ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ОТРУЄННІ ГРИБАМИ.
1.Викличте швидку медичну допомогу.
2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5 - 6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4 - 5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно - сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
4. З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:
Вживати будь-які ліки та їжу, а надто алкогольні напої, молоко, це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.
ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ:
Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Врятування життя потерпілого залежить від своєчасного надання йому допомоги. Краще недорахувати кількох грибів у кошику, ніж поставити під загрозу здоров’я, а інколи й життя своєї родини та своє власне життя. Щоб запобігти отруєнню грибами, ми рекомендуємо Вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.
Застерігаємо!
Застерігаємо!
1. Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях(магазинах, теплицях), особливо уникайте купівлі на стихійних ринках.
2. Збирайте і купуйте тільки такі гриби, про які Вам добре відомо, що вони їстівні.
3. Не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх, - якими апетитними вони не здавалися.
4. Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах. Перевірте, при можливості гриби на радіоактивність.
5. Не збирайте невідомих грибів. Особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення, обрамлене оболонкою.
6. Не збирайте грибів з ушкодженою ніжкою, старих, червивих або ослизлих.
7. Ніколи не збирайте пластинчаті гриби. Отруйні гриби маскуються під них.
8. Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображенням в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.
9. Не куштуйте сирі гриби на смак.
10. Гриби підлягають кулінарній обробці в день збирання, інакше в них утворюється трупна отрута.
Висновок: Чому потрібно бути обережним та дотримуватись правил техніки безпеки під час збору грибів та їх споживання?Як надати першу допомогу при отруєні грибами та які симптоми отруєння? (усно)
Немає коментарів:
Дописати коментар